Kamelenmelk


Op kamelenboerderij Hoeve Borago verkopen wij ook de melk van de kamelen. De kamelen worden gemolken op de kamelenmelkerij van Frank Smits in Berlicum (www.kamelenmelk.nl)

Op kamelenboerderij Hoeve Borago worden de jonge kameeltjes gehouden totdat ze groot genoeg zijn. Hierna gaan ze terug naar de kamelenmelkerij in Berlicum om gedekt te worden en melk te geven.

flesjes_kamelenmelk_nieuw

Kamelenmelk heeft veel voordelen ten opzichte van gewone koemelk. Melk hoort bij een gezond voedingspatroon. Het bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Op de kamelenmelkerij van Frank Smits melken ze de moederkamelen, omdat al heel lang bekend is dat kamelenmelk supergezond is. Van alle dierlijke melksoorten lijkt kamelenmelk het meest op menselijke moedermelk. De bestanddelen in kamelenmelk helpen het immuunsysteem sterk te houden. De VN organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO) stimuleert internationaal het gebruik van kamelenmelk.

Een aantal belangrijke voordelen zijn:
- Kamelenmelk is zuivere melk: er zijn geen stoffen aan toegevoegd en er is ook niets uit verwijderd.
- Kamelenmelk stremt traag: melk van de meeste dieren stremt snel in de maag. Daardoor worden de eiwitten afgebroken. Kamelenmelk stremt veel langzamer, waardoor de natuurlijke eiwitten ongeschonden in het bloed komen.
- Kamelenmelk bevat geen beta-lactoglobuline. Dit is de stof die in de meeste gevallen de oorzaak is van koemelkalergie. Bij mensen met koemelkallergie werden tot nu toe geen allergische reacties waargenomen na het drinken van kamelenmelk.
- Er zijn op dit moment wetenschappelijke onderzoeken bezig naar de voordelen van het drinken van kamelenmelk door mensen met suikerziekte. Tot nu toe zijn de resultaten zeer positief. Mensen met suikerziekte die kamelenmelk drinken hebben hoeven beduidend minder insuline bij te spuiten.

Er is diverse informatie over kamelenmelk op het Internet te vinden. Een kleine opsomming:

- Zomercolumn NOS-journaal Nederland 2009: Kamelenmelk in Jordanie
- FAO ziet toekomst in kamelenmelk, de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw over kamelenmelk
- Kamelenmelk voedingsbron bij uitstek. Dierenartsen zonder grenzen over kamelenmelk
- De dromedaris ingelijst? ; Een wetenschappelijk onderzoek (universiteit Wageningen, Nederland) naar de dromedaris in Nederland.(PDF)


Wilt u kamelenmelk komen proeven; kom op de kamelenkijkdagen!!

Natuurlijk is er ook rechtstreeks kamelenmelk bij ons te koop. Deze wordt verpakt per halve liter en diepgevroren aangeleverd door de kamelenmelkerij. Ingevroren is de melk een jaar lang houdbaar. Een fles kamelenmelk kost 4,50 euro.

Wilt u een grotere hoeveelheid kamelenmelk kopen? Informeer dan van tevoren even of er voldoende op voorraad is!